Zakelijk | Thuis

… internet natuurlijk! Verrassend genoeg is dit eenvoudige rijtje voor de vastgoedsector nog geen abctje. Terwijl het zo simpel is: mensen hebben water nodig om te drinken, gas (nog even) om te verwarmen, elektra om apparaten te laten werken en internet om te communiceren.

Volgens Emerce had begin dit jaar inmiddels 40 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot glasvezel en in 2020 gaat de groei onverminderd door. Terecht want de hoge snelheid van glasvezel ontsluit veel betere mogelijkheden voor gebruikers. Nu we allemaal thuiswerken weten we inmiddels wat het betekent als Jantje een Disneyfilm kijkt, papa op Facebook surft en mama wil Zoomen met collega’s. Dat gaat niet goed!

Slechte connectiviteit in de ‘klachten top 10’
Uit recent onderzoek ‘What Workers Want’ zijn 11.000 werknemers uit 11 belangrijke Europese kantorenmarkten ondervraagt over wat ze belangrijk vinden aan hun werkplek.

Van de respondenten vindt 83% de kwaliteit van Wifi zeer belangrijk. Alleen de afstand van woon-werkverkeer vond men nog belangrijker (86%). Tegelijkertijd komt de Wifi-kwaliteit ook voor in de top 10 factoren waar werknemers het meest ontevreden over waren. Het huidige kwaliteitsniveau komt dus niet overeen met de wensen van gebruikers.

Kansen voor de vastgoedsector
De tijd dat snel en stabiel internet een “nice to have” was is voorbij. Thuis en op ‘t werk zijn we er inmiddels volledig afhankelijk van. Het is een “need to have” net als water en electriciteit. Steeds meer mensen werken thuis of op locatie. Er wordt online vergaderd om reistijd te besparen. Dan moet de internetverbinding wel goed en snel genoeg zijn om al dat online verkeer in goede banen te leiden.

Cerificering-organisatie WiredScore beoordeelt het internet van commercieel vastgoed niet alleen op snelheid maar ook op stabiliteit en bereik. Als een pand goed scoort krijgt het een positieve beoordeling. De eigenaar kan dit meenemen bij het bepalen van de verkoopprijs of huurprijs. Dit kan al snel een verhoging van 5% opleveren. Voor de woningmarkt zijn voor zover wij weten nog geen cijfers beschikbaar.

Laten we er als vastgoed- en technologiesectoren samen voor zorgen dat ons internet van een puber met groeistuipen transformeert tot een echt volwassen medium. Een medium dat net zo optimaal functioneert en geruisloos betrouwbaar is als elektriciteit uit het stopcontact en water uit de kraan.

Steven Bleker
CEO FIBERunlimited

FIBERunlimited verzorgt in samenwerking met VolkerWessels Telecom inpandige internet-infrastructuren voor de bouw- en zorgsector. Ons uitgangspunt hierbij is “Unlimited potential”.