Zakelijk | Thuis

Op 21 februari maakte KPN bekend begin 2023 bij zo’n 2,4 miljoen adressen het kopernetwerk uit te gaan zetten. “Deze klanten kunnen door hun provider worden omgezet naar glasvezel”, zo verklaart het bedrijf.

Goed nieuws voor de klanten van KPN. Voor de duidelijkheid: men heeft ‘t over de infrastructuur buitenshuis. Daar gaan de ontwikkelingen nu heel snel. Inpandig is het echter nog steeds vooral koperdraad wat de klok slaat. En dat is best bijzonder, want ook binnenshuis is veel te zeggen voor datatransport met de snelheid van het licht.

1. Snel: bandbreedte van ’t externe glasvezelnetwerk wordt daadwerkelijk benut
Optical fiber bestaat uit flinterdunne, oersterke glas- of plasticdraden die data met enorme snelheid transporteren. Optical fiber is klaar voor datacommunicatie van de toekomst (o.a. 5G).

2. Stabiel: ongevoelig voor storingen
Optical fiber is, in tegenstelling tot koperdraad, ongevoelig voor interferentie, zoals elektromagnetische storingen van buitenaf. Signalen kunnen mede hierdoor stabiel, zonder storingen, met een veel hogere snelheid worden verstuurd.

3 Veilig: niet af te luisteren
Doordat elektromagnetische velden geen invloed hebben op optical fiber, heeft het als groot voordeel dat het niet afgeluisterd kan worden met elektromagnetische middelen. Optical fiber zorgt dus voor een optimaal beveiligde internetverbinding.

4. Sterk: makkelijk te installeren
Plastic Optical Fiber is zeer sterk en buigzaam. En omdat het zo dun en robuust is kan het heel eenvoudig én voordelig geïnstalleerd worden. Gewoon in dezelfde buis als de elektriciteitsbekabeling. Extra buizen aanleggen is niet nodig.

5. Duurzaam en energiezuinig
Eenmaal aangelegd is de levensduur van optical fiber – vrijwel ongelimiteerd. Deze is namelijk onafhankelijk van een toename van de bandbreedte. Optical fiber is altijd schaalbaar naar de gewenste capaciteit. Het datatransport vraagt bovendien 20% minder energieverbruik dan via koperdraad. Door de sterk verbeterde WiFi-mogelijkheden reduceert een optische infrastructuur de benodigde kabels met ruim 20%.

Onze oproep aan KPN en alle andere stakeholders: houd ook inpandig niet vast aan achterhaalde technologie, te meer omdat er betere alternatieven voorhanden zijn.

Steven Bleker
CEO FIBERunlimited

FIBERunlimited verzorgt inpandige internet-infrastructuren voor de bouw- en zorgsector. Het is onze missie om klanten “Unlimited potential” te bieden.