Zakelijk | Thuis

Het einde van een wereldstandaard

Sinds de jaren negentig zijn netwerken met een koperen bekabeling de wereldstandaard voor gebouwbekabeling. De reden is dat de computer en de groei van internet in de kantoorautomatisering in die tijd een enorme vlucht nam. Steeds meer computers werden met elkaar verbonden en steeds meer administratieve taken werden vervuld door de computer. Alle apparaten – van computer tot printer en telefoontoestel – hadden een netwerkaansluiting nodig. De norm van toen werd echter bepaald door de beperkingen van de toenmalige technologie en de (on)mogelijkheden van toen.

Heilige graal

Hoewel de wereld in de afgelopen 30 jaar enorm is veranderd, is de norm op het gebied van gebouwbekabeling dat feitelijk niet. We stoppen nog steeds minstens twee keer meer kabels in een gebouw dan we ooit zullen gebruiken. De maximale belasting van de kabel ligt gemiddeld een factor 20 hoger dan wat de actieve componenten in een netwerk aan beschikbare capaciteit vragen. En hoewel we inmiddels massaal in de cloud werken en de grootste groei van het aantal IP-devices in een netwerk vooral komt van apparaten zonder ethernet aansluiting, houden we met z’n allen nog altijd vast aan de heilige graal van de gebouwbekabeling: koper.

Alternatief

Ondanks het feit dat er in veruit de meeste, grotere utiliteitsgebouwen wordt gekozen voor een koperen (CAT ) infrastructuur, betekent dit nog niet dat CAT dé standaard is. Noch betekent het dat een koperen infrastructuur de beste keuze is. In onze optiek was het de beste keuze van de jaren 90 (van de vorige eeuw) tot een aantal jaar geleden. Maar nu al lang niet meer. Ons alternatief is een optische infrastructuur met een (theoretisch) ongelimiteerde bandbreedte. Eenmaal aangelegd is die – vrijwel ongelimiteerd – schaalbaar en hoeft dus niet vervangen te worden. De levensduur is niet afhankelijk van de bandbreedte, zoals dat momenteel (met koper) wél het geval is. De bandbreedte wordt – zoals overigens in de praktijk ook het geval is – namelijk bepaald door de actieve componenten, die traditioneel in 3 tot 5 jaar afgeschreven worden. En in ons alternatief zijn de actieve componenten afgestemd op de industriestandaard voor netwerkcommunicatie (momenteel 1GB per poort).

Ons advies is dan ook: houd niet vast aan het oude als er een veel beter alternatief is. Hoe meer mensen het weten, begrijpen én geloven, hoe bekender. Wanneer het omgekeerde ook geldt, voorzien wij een duurzame en mooie toekomst.

Steven Bleker

CEO FIBERunlimited