Zakelijk | Thuis

Nederland is steeds minder producent en steeds meer dienstenleverancier. Als dienstenleverancier zijn wij het aan onze status verplicht te zorgen voor een uitstekende cyberveiligheid. Het zou een nationale effort moeten zijn om onze dataopslag beter en veiliger te regelen. In dat kader moeten wij (virtuele) wapens ontwikkelen, waar we onszelf tegen beveiligen en om tegenstanders om de oren te kunnen slaan.

Achilleshiel

Digitale systemen spelen een steeds grotere rol bij inlichtingen en veiligheid. We moeten onze grenzen nu ook virtueel verdedigen. Dat is de achilleshiel van Nederland. Het is belangrijk om onze data versleuteld in Nederland op te slaan. Het voordeel is dat je dan niet naar de rechter in Washington, Moskou of een ander buitenland hoeft te gaan als er iets misgaat. Alles blijft onder Nederlandse jurisdictie. In mijn tijd als directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ben ik samen met een landmacht generaal gestart met het opzetten van de eerste cyberstrategie in Nederland. De krijgsmacht gaat nu ook dreigingen in de digitale omgeving (cyberspace) aanpakken. Naast de zee, het land, de lucht en de ruimte is cyberspace daarmee het 5e werkgebied van de krijgsmacht.

Cloud

Cyberaanvallen vinden vaak van buitenaf en via (onze eigen) privé computers plaats. Iedereen zou volgens mij in de cloud moeten werken. Particulieren zouden alleen gebruik moeten maken van een toetsenbord en een scherm. Op die manier kunnen ook geen computers overgenomen worden door hackers om bijvoorbeeld in te loggen op gevoelige systemen en DDoS- aanvallen uit te voeren. Wat mij betreft moeten alle privé computers het huis uit en zou iedereen moeten werken in een veilige, versleutelde cloud-omgeving.

Wifi

Een van de zwakste schakels bij cybersecurity is wifi. Nu wordt het wifi-signaal vaak zo sterk gemaakt dat cybercriminelen van buiten een pand kunnen zien welke wifi-netwerken in de omgeving beschikbaar zijn. Ook openbare wifi is onveilig. Vaak worden wifi-verbindingen nagebootst. Men logt als gast in bij een openbaar wifi-netwerk en een hacker kan alles zien wat er op je tablet of smartphone staat. De oplossing is wifi per kleine ruimte beschikbaar te maken. Zo kan in de wachtkamer van een huisarts een signaal worden aangeboden dat slechts in die ene ruimte beschikbaar is. De producten van FIBERunlimited maken dat mogelijk. Een sterk en veilig wifi-signaal dat in één bepaalde ruimte wordt aangeboden. Desgewenst kan het ook versleuteld worden, en kunnen er meerdere (vertrouwelijke) netwerken worden aangeboden.

Orange mile

Alle providers stappen over op glasvezel. Maar zodra hun glasvezelsignaal binnenkomt, gaat alles weer over naar koper. Dat is bijzonder inefficiënt. Je hoeft echter niet te wachten totdat er mogelijkheden zijn om ook intern gebruik te maken van glasvezel. POF-kabels zijn een perfect alternatief voor hoge verbindingssnelheden met een zeer grote bandbreedte om bijvoorbeeld videosignalen van camerabewaking te streamen. Het is de laatste orange mile die intern aangelegd moet worden. Glas moet glas blijven. Voor gebruiksgemak, stabiliteit, duurzaamheid en veiligheid. Cyberveiligheid begint in je eigen huis. Met de POF-oplossing van FIBERunlimited ben je in ieder geval goed op weg.

Pieter Cobelens, Generaal Majoor b.d

.

Pieter Cobelens heeft een zeer indrukwekkend cv. Zijn laatste functie was directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Daarvoor was hij onder meer directeur Operaties van het ministerie van Defensie en strategisch adviseur bij de NAVO. In 2005 werd hij als enige militair ooit verkozen tot overheidsmanager van het jaar. Na zijn actieve militaire dienst is hij bestuurder en strategisch adviseur voor verschillende gerenommeerde organisaties, waaronder FIBERunlimited.