Zakelijk | Thuis

Weet je wat picocellen zijn? Misschien nog niet. Picocellen zijn de toekomst van inpandige draadloze verbindingen. In dit blog een beknopte uitleg van het idee achter het fenomeen picocellen. De oplossing voor een zorgeloos draadloos netwerk.

Draadloze verbindingen kunnen met behulp van verschillende technologieën tot stand worden gebracht. De meest voorkomende zijn: gsm, wifi, bluetooth en dect. Minder bekend zijn de vaak industriële draadloze verbindingen via zigbee en seewave. Alle vormen hebben gemeen dat zij zorgen voor een directe, draadloze verbinding tussen zender en ontvanger. Gsm is wellicht de bekendste en zorgt ervoor dat je onderweg kan communiceren. Dit gebeurt op basis van een lage frequentie. Een radiosignaal tussen zender en ontvanger wordt opgepakt van zendmast (cell) naar zendmast (cell). Als je tijdens het bellen van cel naar cel rijdt, heet dat roaming. Hierdoor kan je communiceren zonder dat je verbinding wordt verbroken. Gsm wordt gekenmerkt door cellen met een groot bereik.

Wifi

Wifi is een draadloze verbinding op basis van een hoge frequentie. Voordeel is dat er op een kleine afstand veel en snel data gecommuniceerd kan worden tussen zender en ontvanger. Wifi is een technologie die gebruikt maakt van een kleine cel, hierdoor is het bereik beperkt en wordt wifi alleen inpandig gebruikt. Het gaat vaak mis omdat de wifi-techniek nooit is bedacht om ver te kunnen zenden. Het wifi-signaal wordt binnen altijd beperkt door inpandige obstakels zoals mensen, muren, kasten enzovoort. Helaas heeft hard zenden vanuit een wifi-router geen zin omdat het signaal van de producten die draadloos verbonden zijn aan de router, niet sterk terugzenden. Het resultaat is een slechte of geen verbinding. Een simpele regel is dan ook: hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de cell waarin je goede verbinding hebt.

Picocellen

In plaats van de cell groter te maken (en onbetrouwbaarder) is er de laatste jaren een ontwikkeling om de cellen juist kleiner te maken: picocellen. Picocellen maken gebruik van de wifi-technologie die nog niet echt onder de aandacht bij een grote groep mensen is gebracht. Wil je gebruik maken van picocellen dan heb je in feite meerdere zendmasten nodig, deze kleine zendmasten zijn zo klein dat die passen in een standaard stopcontact. Ze bieden een uitstekende oplossing voor een slechte wifi-verbinding. Wifi met picocellen worden geplaatst in iedere ruimte waar een betrouwbare en snelle verbinding op een hoge frequentie nodig is. Alle picocellen in een gebouw zijn via pof-kabels met het internet verbonden. Een groot bijkomend voordeel met deze wifi- piccocellen ten opzichte van zo hard mogelijk zenden, is dat de wifi-signalen elkaar niet meer storen. Door de kleine afstand van jouw (pico)cell kan je buurman je signaal ook niet meer zien. Veilig en energiezuinig.

OptoXS™

Als founder van FiberUnlimited ben ik uitvinder van OptoXS™. OptoXS™ is een product dat naast de standaard wifi ook de wifi-picocellen ondersteunt . De grootte van de cell kan echter softwarematig ingesteld worden naar een picocell. Per ruimte kan achter de schermen bepaald worden hoe groot de cell moet zijn en wie er gebruik van mag maken. Hierdoor haal je het optimale uit je wifi-verbinding terwijl alles voor de gebruiker (zijn device) hetzelfde blijft. De intelligentie van OptoXS™ is dat je het wifi-netwerk door je gehele pand kan inrichten met wifi-picocellen, hierdoor heb je niet alleen een goede wifi-dekking maar behoud je een goede draadloze snelheid met het internet . Een principe dat vergelijkbaar is met roaming zoals bij een gsm-netwerk. Het resultaat voor jou? Een zorgeloos draadloos netwerk voor iedereen.Bel of mail ons voor een vrijblijvende demonstratie.

Steven Bleker, CEO